مراحل طراحی معماری به زبان ساده
فهرست مطالب
مراحل طراحی معماری به زبان ساده
طراحی معماری نیز مانند هر طراحی دیگری مراحل خاص خود را دارد که با شناخت این مراحل و رعایت درست اصول آن می توان به طراحی دقیق و اصولی پرداخت تا در نهایت طراحی با موفقیت انجام شود.
مراحل طراحی شامل 8 مرحله می باشد که به شرح ذیل می باشد:
شناخت پروژه و خواسته های کارفرما
اولین مرحله از کار طراحی معماری کسب اطلاعات در خصوص خواسته های کارفرماست و طراح باید بداند که موضوع طرح و کاربری ساختمانی که قرار است طراحی شود چیست؟! همچنین کارفرما از فضای مورد نظر خود چه توقعاتی دارد؟ استفاده کنندگان از فضا چه کسانی هستند؟ چه نوع فعالیتی قرار است در آن اتفاق بیفتد؟و هر سوال دیگری از این دست که در مورد هرطرحی می تواند متفاوت باشد.
بازدید از سایت پروژه
این مرحله به فاز صفریا فاز مطالعاتی معروف است طراح باید شرایط سایت پروژه را بررسی و ابعاد، اندازه و همسایگی های زمین را بشناسد و همچنین جهت گیری جغرافیایی ،شیب زمین، دسترسی های معبرهای عمومی و ضوابط شهرداری و….. را در نظر بگیرد ونیز شرایط فرهنگی و اجتماعی محل قرارگیری زمین پروژه را شناسایی کند. جمع آوری این اطلاعات کمک خواهد کرد تا طراح با نقاط ضعف و قوت سایت بهتر آشنا شود و با تسلط بیشتری کار طراحی را انجام دهد.
شناخت اقلیم
همانطور که می دانیم شرایط اقلیمی هر منطقه تاثیر مستقیمی بر روی ساخت و سازهای آن منطقه دارد و محدودیت هایی را در انتخاب گزینه های پیش روی طراح ایجاد می کند. بنابراین در مرحله شناخت اقلیم باید به عواملی چون میزان بارش برف و باران،جهت و میزان وزش باد ،جهت گیری نورخورشید و…توجه ویژه کرد و تجزیه و تحلیل های لازم به خوبی صورت پذیرد تا طراحی براساس مصالح مناسب آن اقلیم ، جهت گیری درست بنا ودرصد شیب سقف ها و میزان بزرگی یا کوچکی شیشه ها به درستی صورت گیرد.
بررسی نمونه های موردی
پس از کسب اطلاعات اولیه طراح باید ساختمان های اجرا شده موفق در شرایط مشابه پروژه خود را بیابد. این شباهت ها می توانند در حوزه کاربری و یا اقلیمی و… باشند. دیدن نمونه ای اجرایی و موفق به یاری طراح خواهد آمد تا بداند که در شرایط یکسان باید به چه نکاتی توجه کند. باید توجه داشت که این بررسی ها تنها برای دیدن و ایده گرفتن است نه کپی کردن و انتظار می رود که باعث خلق اثری خلاقانه ، نو و شود.
کانسپت و ایده
با توجه به اطلاعات جمع آوری شده معمار کانسپت طرح را مطرح میکند و برای اجرایی کردن آن از ایده های مختلف استفاده میکند. باید توجه داشت در صورتی که کاربری فضا از اهمیت ویژه ی فرهنگی، اجتماعی برخوردار باشد کانسپت طرح اهمیت بیشتری خواهد داشت. کانسپت می تواند براساس نوع کاربری فرمی یا مفهومی باشد مثلا در پروژه هایی مانند بیمارستان ها و پایانه های مسافربری که روابط فضاها و رفت آمد در آن در اولویت قرار دارد کانسپت از رویکرد کاملا مفهومی فاصله می گیرد و بیشتر فرمی هستند.
طراحی دیاگرام روابط و عرصه بندی فضا ها
در این مرحله طراح ریز فضاهای مورد نیاز و ابعادتقریبی آن را تعیین کرده و دیاگرام روابط برای آن ترسیم میکند.در این مرحله باید به نکاتی مانند فضای خصوصی و عمومی،خدماتی،خشک و تر،تاریک و روشن و… توجه کرد..
طراحی فضا و حجم
بی تردید می توان گفت پر چالش ترین قسمت طراحی تبدیل کانسپت به فرم است این مرحله خلق فرم نامیده می شود. در واقع سنگین ترین وظیفه ای که برای معمار می توان قائل شد آفرینش فرم است چرا که معمار بایستی در این مرحله با به کار گرفتن ماده ، زیبایی بیافریند یعنی سخت ترین موجودیت را برای انتقال ظریف ترین معناها بکار گیرد.موفقیت در خلق فرم مناسب بستگی به عواملی چون کانسپت درست، مطالعات دقیق ،تجربه طراح و… دارد.این خلق فرم می تواند مفهومی یا فرمی باشد.نکته ایی که باید بدان توجه داشت این است که در درجه اول حجم و حتی گاهی روابط و فضاهای داخلی باید نمایانگر کانسپت و ایده باشند.یعنی اگر شخصی از کانسپت بنا باخبر شد باید بدون هیچ توضیح و توجیهی کانسپت را در بنا احساس کند .کانسپتی که با توضیح و توجیه القا شود ضعیف و یا مردود می باشد و طراح نتواسته فرم را به درستی طراحی کند.
ترسیم نقشه ها (پلان، برش، نما، حجم سه بعدی)
مرحله بعدی ترسیم پلان ها ،نماها ،مقاطع است. تا طراح طرح ذهنی خود را عینیت بخشد که شامل فاز یک و دو می باشد.فاز یک برای ترسیم ابتدایی و حل روابط و اندازه ها و ارتفاع هاست. در این مرحله از طراحی با برگزاری جلسات متعدد با کارفرما تغییرات و اصلاحیات لازم در پلان های طراحی شده انجام می شود تا طرح پخته تر شده و به نظر کارفرما نزدیکتر شود.دقت در انجام درست طراحی فاز یک باعث جلوگیری از اشتباهات و عدم نیاز به اصلاحات در فاز دو می شود پس دقت و صبر و حوصله در این مرحله از طراحی در اولویت قرار دارد.در فاز دو ترسیم دقیق و اجرایی پلان ها با توجه به مصالح وقوانین ملی و محلی و… انجام می پذیرد.برای درست و اصولی طراحی شدن بنا باید این مرحله از طراحی با همفکری مهندسین سازه و مکانیک و برق انجام شود.
در نهایت می توان گفت طراحی معماری ، شامل تصمیمات کوچک و بزرگ بسیاری است و طبیعتا کسب مهارت و ارتقا آن در جهت تولید ایده ها و کانسپت هایی که توانایی پاسخگویی به این طیف وسیع را داشته باشد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.فراموش نشود که طراح خوب آن شخصی است که بتواند اهمیت نیازهای مختلف را درک کرده و براساس نیاز کارفرما، به هر موضوع در حد خود آن، بها دهد.
در نهایت می توان گفت طراحی معماری ، شامل تصمیمات کوچک و بزرگ بسیاری است و طبیعتا کسب مهارت و ارتقا آن در جهت تولید ایده ها و کانسپت هایی که توانایی پاسخگویی به این طیف وسیع را داشته باشد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.فراموش نشود که طراح خوب آن شخصی است که بتواند اهمیت نیازهای مختلف را درک کرده و براساس نیاز کارفرما، به هر موضوع در حد خود آن، بها دهد.
منبع: سقف وافل حاتم
به دوستانت هم پیشنهاد بده
مراحل طراحی معماری
Telegram
WhatsApp
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.