بتن آماده

بتن آماده و حمل و نقل بتن

بتن آماده

بتن آماده

در ساخت بتن گاه به عوض پیمانه کردن و مخلوط نمودن مصالح در کارگاه با استفاده از یک مرکز بتن سازی بتن به صورت آماده و پیش مخلوط شده به کارگاه آورده می شود. این روش بتن سازی که کاربرد زیادی نیز دارد، دارای مزایای زیادی نسبت به روش بتن سازی در کارگاه است که آن مزایا عبارتند از:
الف) کنترل کیفیت بالا و نزدیک سبب کاهش تغییرات در خواص بتن سخت شده می شود.
ب) استفاده در کارگاه های با فضای کم و شلوغ یا در راه سازی ها که امکان دپوی مصالح و ساخت بتن دشوار است.
ج) استفاده از کامیون های مخلوط کن که در طول حمل از جدایی دانه ها و کاهش کارایی جلوگیری می کند.
د) راحتی در ساخت مقادیر کم بتن و بتن ریزی متناوب.

قیمت بتن آماده به علت اینکه به عنوان یک کالا خریداری می شود، کمی بیش از بتن معمولی ساخته شده در کارگاه می باشد، لیکن این افزایش قیمت با صرفه جویی که در سازماندهی کارگاه در بتن ریزی، هزینه ناظر بتن و مقدار سیمان می شود، جبران می گردد. همچنین کنترل کیفیت بهتر، بتنی به مراتب مرغوب تر و با تغییرات کم تحویل می دهد.
بتن آماده به دو صورت ساخته می شود. نوع سیستم مرکزی و نوع کامیون مخلوط کن. در نوع اول بتن در یک کارگاه مرکزی ساخته شده و سپس توسط کامیون های بهم زن به محل کار حمل می شود. در نوع دوم مصالح در کارگاه مرکزی پیمانه شده لیکن اختلاط حین حمل و یا قبل از تخلیه بتن، در کامیون انجام می شود. مخلوط کردن حین حمل این اجازه را می دهد که بتن با تغییرات کمتر و با تاخیر قابل استفاده باشد لیکن ظرفیت این نوع کامیون ها کمتر از ظرفیت کامیون های حمل کنند بتن آماده می باشد.
جهت رفع عیب کاهش ظرفیت، پاره ای اوقات بتن تا حدی در کارگاه مرکزی مخلوط شده و بقیه اختلاط در راه صورت می پذیرد. بایستی توجه داشت که بهم زدن با مخلوط کردن که توسط دوران مخلوط کن صورت می گیرد، تفاوت دارد. سرعت بهم زدن بین 2 تا 6 دور در دقیقه است در حالی که سرعت مخلوط کردن بین 4 تا 16 دور در دقیقه می باشد. استاندارد BS 1926:62 حداقل سرعت مخلوط کردن را 7 دور در دقیقه مشخص می کند. سرعت مخلوط کردن در میزان سخت شدن بتن تاثیر داشته و کل تعداد دوران یا دور مخلوط کن، کنترل کننده یکنواختی مخلوط می باشد.
هر دو نوع مخلوط کردن و بهم زدن در استاندارد ASTM C 94-83 به حد 300 دور محدود شده اند. به صورت دیگر بتن باید تا 1/5 ساعت بعد از مخلوط کردن در محل نهایی ریخته شود. در حالتی که بتن در راه مخلوط می شود، نیازی نیست که آب قبل از آغاز مخلوط کردن اضافه شود. لیکن بر طبق استاندارد BS 5328:81 زمانی که سیمان و سنگدانه های مرطوب مجازند در تماس با یکدیگر با بمانند، نباید از 2 ساعت بیشتر شود.
 این محدودیت ها در جهت اطمینان بالا بوده و تجاوز از آنها به شرطی که تاثیر معکوسی بر مقاومت بتن نداشته و مخلوط برای تراکم کامل با کارایی کافی باقی بماند، مانعی ندارد. تاثیر مخلوط کردن در زمان طولانی و دوباره کوبیدن بتن تازه همانند تاثیر آن بر روی بتن تهیه شده در کارگاه می باشد. استاندارد BS 5328:81 روش های مشخص کردن انواع بتن ها از جمله بتن آماده را بیان می کند.

حمل و نقل بتن

روش های زیادی جهت انتقال بتن از مخلوط کن به کارگاه متداول است که به قسمتی از آنها در بخش قبل اشاره شد. انتخاب بهترین روش اصولا بر ملاحظات اقتصادی مبتنی بوده و به میزان بتنی که باید جابجا شود بستگی دارد. روش های متداول استفاده از فرغون، سطل، پیمانه، تسمه نقاله، کامیون های مخصوص و پمپ همگی به شرطی بایستی بکار روند که از حفظ خواص بتن تازه یعنی چسبندگی ذرات و عدم جدایی دانه ها اطمینان حاصل شود. از انتقال نا مناسب بتن که سبب جدایی ذرات می شود، جدا باید اجتناب شود. در این بخش انتقال بتن با پمپ مورد بررسی قرار می گیرد. اشکال زیر روش های صحیح و غلط بتن ریزی و انتقال بتن را نمایش می دهد.

منبع: سقف وافل

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کد امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

به دوستانت هم پیشنهاد بده

بتن آماده و حمل و نقل بتن

Telegram
WhatsApp