تفاوت قالب وافل دوطرفه و یک طرفه

عملکرد یک طرفه:

تفاوت قالب وافل یک طرفه با دوطرفه

سقف های با قالب وافل یک طرفه با عملکرد خمشی خود در یک راستا، عملا بارهای ثقلی را به تکیه گاه دو طرف خود (و نه چهار طرف) انتقال می دهند. به عبارت دیگر، کل بار قفلی وارد بر سقف به دو تکیه گاه سقف منتقل شده و تکیه گاه های قرار گرفته در راستای دیگر، سهمی در باربری سقف ندارند.

تفاوت قالب وافل یک طرفه با دوطرفه

دید مهندسی:

برای طراحی سقف با عملکرد یکطرفه می توان با یک ساده سازی مهندسی، سقف را به تعداد تیر موازی با هم تقسیم کرد و هر یک از این تیر ها را به صورت جداگانه طراحی نمود. به بیان ساده تر می توان گفت که سقف با قالب وافل یک طرفه ترکیبی از تیر های با مقطع یکسان (مثلا عرض یک متر) است که به صورت پهلو به پهلو قرار گرفته اند. با توجه به این موضوع، در سقف های با قالب وافل یک طرفه آرماتور های خمشی در یک امتداد قرار می گیرند.

عملکرد دوطرفه:

سقف های دوطرفه با عملکرد خمشی در دو راستای متعامد، بار های قفلی را به تکیه گاه های خود در این دو راستا منتقل می کنند. به عبارت دیگر در سقف های دوطرفه، همه تکیه گاه های سقف در باربری قفلی آن نقش دارند و طراحی سقف باید در هر دو راستای متعامد صورت گیرد.

تفاوت قالب وافل یک طرفه با دوطرفه

نکته:

در سقف های دوطرفه بار های وارد بر سقف توسط عملکرد خمشی آن در دو راستای متعامد به تکیه گاه های چهار طرف سقف منتقل می شوند. به عبارت دیگر، سقف در دو امتداد متعامد دچار انحناء شده و عمل انتقال بار را انجام خواهد داد. بنابراین در روند طراحی این گونه سقف ها می توان به طور ساده، سقف را به صورت نوار هایی متعامد تقسیم نمود و با توجه به لنگر های خمشی ایجاد شده در هر نوار، آرماتور خمشی مورد نیاز را برای آن محاسبه کرد. با توجه به این موضوع، در سقف های دوطرفه آرماتور های خمشی در دو امتداد متعامد بر تکیه گاه ها قرار می گیرند.

نگاهی دقیق تر به عملکرد یک طرفه و دوطرفه

به طور کلی عملکرد یک طرفه یا دوطرفه سقف ها به پارامتر های مختلفی از جمله نوع سقف، وضعیت تکیه گاه های طرفین سقف و نیز نسبت ابعاد سقف بستگی دارد. در توضیح بیشتر این مطلب باید گفت که برای تعیین نوع عملکرد سقف، بهتر است به نکات زیر توجه شود:

1- بعضی از سقف ها از نظر سازه ای به گونه ای هستند که صرفا می توانند عملکرد یک طرفه داشته باشند (مانند سقف های تیرچه بلوک). در این نوع از سقف ها، وضعیت تکیه گاه ها و نسبت ابعاد دهانه ها تاثیری در جهت باربری سقف ندارد.

2- در سقف هایی که قادر به انتقالب بار به صورت دوطرفه هستند (مانند دال های بتنی)، عملکرد سقف با توجه به وضعیت تکیه گاه ها و نسبت ابعاد دهانه ها مشخص خواهد شد.

3- در بعضی از دهانه ها ممکن است سقف فقط در یک راستا دارای تکیه گاه بوده و یا سختی تکیه گاه ها در یک راستا نسبت به راستای دیگر بسیار کم باشد. در این حالت بار ها فقط می توانند به تکیه گاه های یک راستای سقف انتقال یابند. بنابراین عملکرد این سقف ها بدون در نظر گرفتن نوع سقف، یک طرفه خواهد بود.

4- در صورتی که نوع سقف توانایی انتقال بار را به صورت دوطرفه داشته باشد (مثلا سقف وافل دوطرفه) و تکیه گاه های اطراف سقف نیز شرایط مناسبی را تامین کنند، باز هم ممکن است رفتار سقف به صورت یک طرفه یا دوطرفه باشد. ثابت می شود که اگر نسبت ابعاد دهانه های سقف (بعد بزرگ به بعد کوچک سقف) بیشتر از 2 باشد، عملکرد سقف به صورت یک طرفه است. به عبارت دیگر اگر نسبت ابعاد طول به عرض سقف حداکثر برابر 2 باشد، سقف عملکردی دو طرفه خواهد داشت.

جمع بندی:

برای تکمیل بحث انجام شده در این بخش، می توان گفت که اگر سه شرط زیر به طور همزمان وجود داشته باشند، عملکرد سقف دوطرفه خواهد بود. از طرفی اگر هر یک از این شروط برقرار نباشد، سقف عملکردی یک طرفه خواهد داشت.

♦ نوع سقف قادر به انتقال دوطرفه بار ها باشد (مثلا دال بتنی ذاتا دوطرفه است ولی تیرچه بلوک ذاتا نمی تواند دوطرفه عمل کند و لذا همواره یک طرفه است).

♦ تکیه گاه های دال در هر چهار طرف وجود داشته و سختی آنها چندان با هم تفاوت نداشته باشد.

♦ نسبت ابعاد سقف حداکثر برابر با 2 باشد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کد امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

به دوستانت هم پیشنهاد بده

تفاوت قالب وافل دوطرفه و یک طرفه

Twitter
LinkedIn
Pinterest
Tumblr
Skype
Telegram
WhatsApp
Email
اینستاگرام حاتم بنا

در سالن خلیج فارس منتظر شما هستیم